K chutnému jídlu patří i dobré a kvalitní víno. Ne každé víno se však hodí ke každému pokrmu. Svěží víno je vhodné k pokrmům lehčím, výrazné se hodí k pokrmům výraznějších chutí a sladké podáváme k jídlům sladkým.
Vína vhodná k předkrmům
Pokud se jedná o předkrmy z hovězího masa, je k nim vhodné červené víno, které má vyšší obsah kyselin. Suchá bílá vína jsou vhodná k předkrmům jako je koktejl z krevet nebo krabů či sushi. Podáváte-li jako předkrm pikantní uzeniny, či klobásy, připravte víno červené mladší. Výraznější předkrmy si žádají vína lehká, kořeněná a aromatická. K paštikám, studeným masům a šunce se hodí bílá vína suchá, růžová nebo lehká červená vína. Pokud má být předkrm slaný zákusek a pečivo, sáhněte do nabídky vín bílých, suchých nebo šumivých. Pro sladký předkrm se hodí vína sladká. Jestliže je předkrm zeleninový salát, k němu podávejte vína bílá, lehká s jemným aroma.
Vína vhodná k masům
Jako hlavní chod se vždy podává maso. Ke každému druhu masa je vhodný jiný druh vína:
- vepřové maso – mladší, plnější víno červené
- drůbeží maso – víno bílé, mírně aromatické
- hovězí maso – červené víno, plnější, vyzrálejší
- jehněčí pečeně – červené víno zralé, může být s příchutí lesního ovoce
- zvěřina – červené víno plné, vyzrálé
Vína vhodná k sýrům
Záleží na tom, jaký druh sýra budete podávat.
- plísňový sýr typu hermelín – bílé víno, červené víno mladé, jemně kořeněné
- niva a sýry s modrou plísní – bílé víno sladké či víno ledové a slámové červené
- parmazán, čedar, moravský bochník – červená vína mladá a ovocná, bílá vína svěží