Jak vybrat víno, aby ladilo k jídlu

K chutnému jídlu patří i dobré a kvalitní víno. Ne každé víno se však hodí ke každému pokrmu. Svěží víno je vhodné k pokrmům lehčím, výrazné se hodí k pokrmům výraznějších chutí a sladké podáváme k jídlům sladkým.

Vína vhodná k předkrmům

Pokud se jedná o předkrmy z hovězího masa, je k nim vhodné červené víno, které má vyšší obsah kyselin. Suchá bílá vína jsou vhodná k předkrmům jako je koktejl z krevet nebo krabů či sushi. Podáváte-li jako předkrm pikantní uzeniny, či klobásy, připravte víno červené mladší. Výraznější předkrmy si žádají vína lehká, kořeněná a aromatická. K paštikám, studeným masům a šunce se hodí bílá vína suchá, růžová nebo lehká červená vína. Pokud má být předkrm slaný zákusek a pečivo, sáhněte do nabídky vín bílých, suchých nebo šumivých. Pro sladký předkrm se hodí vína sladká. Jestliže je předkrm zeleninový salát, k němu podávejte vína bílá, lehká s jemným aroma.

Vína vhodná k masům

Jako hlavní chod se vždy podává maso. Ke každému druhu masa je vhodný jiný druh vína:

  • vepřové maso – mladší, plnější víno červené
  • drůbeží maso – víno bílé, mírně aromatické
  • hovězí maso – červené víno, plnější, vyzrálejší
  • jehněčí pečeně – červené víno zralé, může být s příchutí lesního ovoce
  • zvěřina – červené víno plné, vyzrálé

Vína vhodná k sýrům

Záleží na tom, jaký druh sýra budete podávat.

  • plísňový sýr typu hermelín – bílé víno, červené víno mladé, jemně kořeněné
  • niva a sýry s modrou plísní – bílé víno sladké či víno ledové a slámové červené
  • parmazán, čedar, moravský bochník – červená vína mladá a ovocná, bílá vína svěží